Zászlók

ZÁSZLÓK
TISZAKESZI CÍMERE ÉS ZÁSZLAJA:

A település legrégibb pecsétje a XVIII.századból ismeretes, lenyomatát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei levéltár őrzi. Halat ábrázol, fölötte a "KESZI" felirattal.
Tekintettel arra, hogy az utóbbi esztendők gyakorlata és a hagyományok tisztelete is azt sugallja, hogy megőrizzük a régi jelképeket, a címer tervezésénél ezt a szempontot vettük mindenekelőtt figyelembe.
Mivel a régi pecsétet a jelkép, a hal nem volt címerpajzsba foglalva, ezt kellett megtennünk a címertan szabályai és esztétikai szempontok figyelembevételével. Továbbá meg kellett választani a színeket, amire a régi pecséten nem volt utalás (mivel akkor ez még nem volt szokásos).
Tekintettel arra, hogy középkori eredetű településről van szó, stílusában ennek megfelelő pajzsformát választottunk.A pajzs kék színe utal a Tiszára. A hal alakja a régi pecséten egyértelműen nem azonosítható. A halak közül a kecsegét helyeztük a címerbe (a szabályoknak megfelelően felismerhetően, de egyszersmind egyszerűsítetten ábrázolva). A kecsege a tokfélék közé tartozik, s a Tisza különleges halának számított a vizával együtt. A középkorban nagy vizafogók voltak a folyó ezen a szakaszánál. Erre is emlékeztet a címer.
A zászló színének megválasztásakor a település nevéből indultunk ki. A "Keszi" név a honfoglaló magyar törzsek egyikére utal. A település Árpád-kori eredetű, s az Árpád-házi királyainak zászlaján tűnik föl a vörös-fehér (ezüst) sávozás.

Tiszakeszi címere: Hegyestalpú pajzs kék mezejében (címertanilag) jobbra úszó ezüst kecsege.

Tiszakeszi zászlaja: Vörös, két fehér pólyával (sávval). A középső vörös mezőben a leírt címer látható.

(Forrás: Tiszakeszi Évszázadai; Táj-Falu-Iskola, Tiszakeszi 1993)
MAGYARORSZÁG ZÁSZLAJA:
A Magyar Köztársaság hivatalos állami jelképe és egyben a magyarság egyik nemzeti jelképe. A hivatalos állami és polgári zászló három egyenlő szélességű, piros, fehér és zöld vízszintes sávból áll.

(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_z%C3%A1szlaja)


AZ EURÓPAI UNIÓ ZÁSZLAJA:Kék háttéren tizenkét aranycsillagból áll.

Bár a zászlót leginkább az Európai Unióval hozzák összefüggésbe, eredetileg az Európa Tanács használta, és egész Európa jelképének tartották, nem csak az Unióénak vagy a Tanácsénak.

A zászlót Paul Lévy (más források szerint Arsene Heitz vagy Léon Marchal vagy Robert Bichet vagy Eugen Kolisko) alapötlete nyomán Arsèe Heitz strasbourgi művész tervezte, és a Tanács 1955. december 8-án Gerard Slevin írországi főheraldikus javaslatára fogadta el a zászlót jelképeként, kezdetektől fogva arra szánva, hogy az európai integrációra törekvő helyi szervezetek is használják. 1986. május 26-án az Európai Gazdasági Közösség is elfogadta a zászlót, majd később az 1990-es években a maastrichti szerződéssel megalakuló Európai Unió is. Ettől kezdve a zászló használatát az Európa Tanács és az Európai Unió közösen szabályozza. A zászló megjelenik az euró bankjegyeken, külön a csillagok pedig az érméken.
utolsó módosítás:2011-12-08 16:47:12

TISZAKESZI
Minden jog fenntartva:
Tiszakeszi Önkormányzat