A festőművész

H a r s á n y i   G y ö r g y   L a j o s


 

 
    1887. január 19-én született Tiszakeszi községben. Apja Harsányi Lajos földbirtokos, anyja Komjáthy Zsuzsánna.

    Tíz évnyi házasság után született. Szülei, mint egyetlen gyermeküket nagyon féltették. Vékony, minden betegségre hajlamos, gyorsan növő gyermek volt. Fiatalkorában tüdőbajt is kapott, ezért a Tátrában kezelték.

       A debreceni Református Kollégium Gimnáziumának 1896/97-től 1900/01-es iskolai tanévig tanulója volt az I-V. osztályokban. I-III. osztályban szabadkézi rajzot tanult Bosznay István rajztanártól. Közepes tanuló volt. Tanulmányait a debreceni, majd a miskolci Állami Felsőkereskedelmi Iskolában folytatta. Az 1905/06-os évben érettségizett Miskolcon. Érettségi elnöke Cholnoky Jenő volt.

    Tehetségét a rajzolásban már kisgyerek korában felismerték, tovább szeretett volna festeni tanulni érettségi után, de ezt a vágyát az apja nem támogatta. A szülei időközben Tokajban is éltek, de később visszaköltöztek Tiszakeszibe.

    Szívesen emlékezett vissza első rajztanáraira: Sikedanz Vilmosra, Bosznay Istvánra.

    A nagybányai festőiskolát 1896-ban alapították Holóssy Simon vezetésével. Harsányi Gy. Lajos festőművész 1899-ben volt először a festőiskolán és 1914-ig folyamatosan dolgozott itt. Mesterei voltak Réti István és Thorma János. A világháborúban Miskolcon fegyver nélküli szolgálatot teljesített. Visszaemlékezései alapján tudjuk, hogy a katonaságnál portréfestéssel is foglakozott. 1920-ban ismét Tiszakeszibe került. Miskolcon 1927. november 3-án házasságot kötött Maholányi Vilmával, akivel anyai ágon másodfokú unokatestvér volt. Házasságukból gyermek nem született.

    Időközben 1400 kh-as birtokos ősei vagyonából 93 kh maradt, amin gazdálkodtak. A II. világháború után földtelenné váltak és teljesen elszegényedtek, szűkös anyagi körülmények között élt a feleségével. A 60-as években, felesége halála után nagyon magányos lett, idős korában Baranyi János és felesége gondozták hűséggel haláláig, 1975. február 21-ig.
 
utolsó módosítás:2017-02-09 11:18:04

TISZAKESZI
Minden jog fenntartva:
Tiszakeszi Önkormányzat